Suverene Anne Karin har 46 års fartstid i vaskeribransjen

Den 31.12.2022 gikk Anne Karin Mørch av med pensjon. Hun kunne stemple ut av Nor Tekstil avd. Drammen for siste gang med 46,5 års lang fartstid i vaskeribransjen, noe som er en unik meritt.

For ekstraordinær lang og tro tjeneste overrekker Per Frøge en blomst og et gavekort som takk for all innsats de siste 46 årene (bilde Per Frøge og Anne Karin)

For lang og tro tjeneste overrekker Driftssjef Per Frøge en blomst og et gavekort som takk for all innsats de siste 46 årene (bilde Per Frøge og Anne Karin).

HR i Drammen tok i romjulen 2022 en liten prat med Anne Karin, og ville høre litt om hennes lange reise i vaskeribransjen. Anne Karin forteller at hun startet i det som den gang kaltes Follo Vaskeri i Vestfossen i 1976 som vaskerimedarbeider. Der startet hun med å manuelt brette tøy. Etter hvert fikk hun kompetanse på vaskerør og kjørte dette i mange år.

-Det var annerledes da enn nå, sier Anne Karin. Da hadde vi store tanker og såpesekker som vi rørte selv slik at vi fikk riktig såpe til tekstilene. Vi stivet også dukene selv, og laget stivelsen. Alt ble gjort manuelt av meg og en til. Det var veldig annerledes enn hva det er nå.

Anne Karin forteller at etter hvert gikk Follo vaskeri over til å bli Novatex, før det til slutt ble Nor Tekstil slik vi kjenner i dag.

Kun en sykemelding på 46 år

Under navnet Nor Tekstil, har Anne Karin arbeidet i 23 gode år, kun på uren side. Og hun kan stemple ut 31.12.2022 kl. 15.00 med kun én sykemelding i hele sin karriere. Sykemeldingen kom i august 2022 på grunn av Corona og varte to uker. Som Anne Karin selv sier -jeg er heldig som har vært frisk og sterk i alle år. Jeg har jo vært syk jeg én dag her og der, men jeg prøver alltid å gå på jobb. Det er viktig å prøve.


HR lurer på om Anne Karin kan trekke frem noe av det beste med sin arbeidslivsreise her hos Nor Tekstil.

Anne Karin svarer for at det er dem hun jobber med. Kollegaene sine setter hun høyt. Hun forteller at de har vært flinke til å hjelpe hverandre, og at det er viktig. Nå står Anne Karin på merking av arbeidstøy og kokketøy, og det gir en del variasjon i arbeidshverdagen. Variasjon i arbeidshverdagen er viktig, sier Anne Karin, og noe av det beste med jobben.

Det blir rart for Anne Karin å forlate Nor Tekstil etter 46 år. HR er derfor nysgjerrig på hva hun vil savne mest med arbeidstilværelsen?

Svarene kommer fort, det er både jobben i seg selv, og folkene. Jeg kommer til å savne rutinene mine med lunsjen, spesielt med min kollega, Anne. Også har vi hver morgen en halvtime før vi begynner å jobbe som vi kollegaene koser oss og snakker sammen. Den vil savnes, det blir rart å ikke ha dette lengre.

Jeg har alltid gleder meg til å gå på jobb. Det har jeg alltid gjort, og det sier jeg gjerne høyt.
— Anne Karin Mørch

HR spør Anne Karin om hun har noen tips til nye og eksisterende ansatte for å evne å ha like lang fartstid som hun selv i bransjen.

Det syntes Anne Karin er et litt vanskelig spørsmål, men hun sier tydelig at man må like jobben sin. Mange sier at man ikke kan si dette jeg sier nå, - men jeg har alltid gleder meg til å gå på jobb. Det har jeg alltid gjort, og det sier jeg gjerne høyt.

Videre sier hun at det er også viktig å være takknemlig for arbeidstiden. Den er veldig fin. Vi jobber 07.00-15.00, ikke helger og ikke kvelder. Vi er heldige som har det sånn, og det har også vært motiverende for meg. Hvis nye og nåværende kolleger tenker sånn, blir det kanskje mer lystbetont også, sier hun.

Men aller viktigst trekker hun frem det kollegiale. De du jobber sammen med er utrolig viktig. Går ikke kollegaene godt overens, tror hun det blir vanskelig. Hun legger også til at det er viktig å selv være proaktiv og sørge for et godt arbeidsmiljø.

Konsernsjef Leif Belsvik ønsker Anne Karin lykke til videre og takker for god innsats hos Nor Tekstil avd. Drammen

Til slutt må vi jo få vite hva hverdagen din fremover bringer, hva skal du bruke all fritiden din på nå?

Anne Karin syntes det er vanskelig spørsmål for det har ikke helt gått opp for henne at hun forlater Nor Tekstil og arbeidslivet. Men hun har bestemt seg for å gå turer, hver dag. Og gjerne reise litt utenlands, og med bobilen kanskje utenfor Norge.

Men aller helst ser hun frem til å ta seg mer av barnebarna, slik at de slipper å være på SFO og barnehage hver dag.

Det er i tillegg flere pensjonister fra Nor Tekstil som en gang i måneden samles på en restaurant i Drammen. Og der skal hun helt klart delta, sier Anne Karin.

Det var en fin siste samtale med Anne Karin, og vi ønsker henne masse lykke til i den nye tilværelsen hun trer inn i.

Arild Ommedal