Sammen kan vi redusere miljøbelastningen

Nor Tekstil har som uttalt visjon at vi skal bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice. For å nå denne visjonen er samarbeid og erfaringsutveksling viktig for oss. Blant annet ser vi stor verdi i å diskutere med andre dyktige fagmiljøer innenfor området.

Nor Tekstil har regelmessig oppfølging av våre kunder for å sikre gode leveranser og tjenester. Tidligere i høst tok vi initiativ til å møte en av våre største kunder til en fagdag for å lære av hverandre og i samarbeid utvikle oss videre innen bærekraftsområdet.

– Oslo kommune er langt fremme når det gjelder bærekraft. De stiller strenge krav til anskaffelser; både når det gjelder transport og tekstiler. De stiller blant annet krav til Fairtrade-sertifisering og bruk av tencel som alternativ til bomull, forklarer Arild Ommedal, markedssjef for det norske helsemarkedet i Nor Tekstil.

Utvekslet erfaringer

Både Oslo kommune og Nor Tekstil stilte med sine bærekraftsteam, med mål om å utveksle kunnskap og erfaringer på feltet.

– At store oppdragsgivere som Oslo kommune bruker innkjøpsmakten sin til å stille klare miljøkrav gir ringvirkninger i bransjen. Det inspirerer andre kommuner til å følge etter, og stimulerer til utvikling hos oss som leverandør, sier Ommedal.

Nor Tekstil har god erfaring fra samarbeid med Oslo kommune og inngikk i 2021 en avtale om levering til helsesektoren.

– I henhold til kommunens krav til miljøvennlig transport, investerte vi i lastebiler som går på biogass. Erfaringen ble så god at vi nå har ytterligere fire biogassbiler i bestilling. Slik ble kravet til et løft som har gjort oss bedre, sier Ommedal.

 

Et dypdykk

På agendaen sto mellom annet aktsomhetsvurderinger og menneskerettigheter, siden vi kjøper mange av tekstilene våre i Asia. I tillegg drøftet vi hvordan vi sammen kan oppnå lengre levetid for tekstilene.

– Det største klimaavtrykket finner man i produksjonsfasen. Å forlenge levetiden for hvert enkelt plagg, er derfor blant det viktigste vi kan gjøre for miljøet, forteller Ingrid Stavang som er Konsernleder for HR & HMSK i Nor Tekstil.

Seniorrådgiver for avtaleforvaltning i Oslo kommune, Marianne Clausen, beskriver fagdagen som nyttig.

– Vi fikk muligheten til å gjøre et dypdykk i hvordan vi som oppdragsgiver og leverandør kan samarbeide for å nå våre mål innen sirkulær økonomi. Vi setter pris på at Nor Tekstil involverte noen av sine dyktigste ansatte på dette området.

Hun får støtte av kollega Ingvild Skøien:

– Vi er veldig fornøyde med Nor Tekstils respons på vårt ønske om mer data om bruken av produktene vi leier. Slik data kan bidra til å identifisere muligheter for å forlenge leve- og brukstiden på produktene, både gjennom tiltak hos Nor Tekstil og gjennom vår egen brukeratferd i kommunen. På sikt gir det også nyttig empirisk innsikt i hvor godt nye materialer som er produsert på mer bærekraftig vis presterer i forhold til mer tradisjonelle materialer. 

I Nor Tekstil sitt bærekraftarbeid er erfaringsutveksling med kunder et viktig bidrag for videre utvikling:

– Samarbeid, erfaringsutveksling og åpenhet innenfor bærekraftsområdet er viktig for oss. Det er en unik mulighet til å få innsikt i hva våre kunder er opptatt av, og vi får konkrete innspill på områder vi kan forbedre oss. Jeg opplevde denne fagdagen som veldig nyttig, dette er noe vi ønsker å gjøre mer av. Sammen blir vi bedre, avslutter Ingrid Stavang.

Arild Ommedal