Bærekraftig verdiskapning

Nor Tekstil ønsker at vår verdiskapning skal være bærekraftig og at vi bidrar positivt til miljøet og våre omgivelser. Derfor har vi siden 2008 gitt ut en årlig miljørapport. I 2019 utvidet vi denne til å handle om bærekraftsarbeid som helhet for selskapet. Nå er bærekraftsrapporten for 2021 klar.

Nor Tekstil sin uttalte visjon er å bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice.

Med det som overordnet mål så har vi opplevd en formidabel utvikling på miljøområdet siden 2008. Dessverre gjorde pandemi og prisvekst 2021 til et krevende år for oss. Året var preget av gjentatte nedstengninger som følge av smittebølger fra nye virusvarianter.

– Nor Tekstil opplever sterk konkurranse i alle segmenter. Felles for disse er et stadig sterkere fokus på bærekraft, kvalitet og leveringssikkerhet. Dette er områder hvor vi har tatt en aktiv posisjon og allerede står sterkt, men våre ambisjoner er høyere. Dette sier administrerende direktør, Leif Gunnar Belsvik.

I Nor Tekstils bærekraftsrapport for 2021 viser han til at fokus på bærekraft delvis har måttet vike til fordel for operasjonelle tilpasninger. Fremover vil vi derfor intensivere arbeidet for å nå våre bærekraftsmål.

“Bærekraft er en forutsetning for våre aktiviteter og skal ligge til grunn for alt vi gjør”
— LEIF GUNNAR BELSVIK

Selv om utfordrende markedsforhold tidvis preget aktivitetsnivået i 2021, ble det for Nor Tekstil viktig å opprettholde normal drift.

Våre ansatte er vår viktigste ressurs og vi ønsket å bringe tilbake stabilitet og forutsigbarhet.

Høyere lønnskostnader og økte energipriser bidro til et noe svakere resultat enn året før.

Slik har vi lyktes med bærekraft i 2021

Selv om 2021 på enkelte miljøområder ble et krevende år, så har vi lyktes med en rekke viktige miljøtiltak.

I 2021 sikret vi blant annet at:

  • 87 prosent av produksjonsvolumet vårt kom fra Svanemerkede vaskerier, som er godt over selskapets mål på 80 prosent.

  • 90% av våre innkjøp av hotelltekstiler var miljømerket EU-Ecolabel og BCI

  • 68 tonn kassert sengetøy ble levert til et utviklingsprosjekt med det svenske selskapet Södra, som skal resirkuleres til nye tekstilprodukter

  • Arbeidet med å erstatte tralletrekk i plast med vaskbare tekstiltrekk ble videreført.

Grønne fokusområder i årene fremover

Nor Tekstil vil i årene som kommer videreføre arbeidet med å sikre lengst mulig levetid for våre tekstiler, samt etablere nye løsninger for håndtering av kasserte tekstiler.

– Det krever økt kunnskap om sammenhengen mellom valg av tekstilfibre og tekstilens levetid, når det gjelder det samlede klimaavtrykket.

Som en av bransjens største innkjøpere av tekstiler, og medlem i Etisk Handel Norge (EHN), har vi et særskilt ansvar knyttet til etisk handel. Vi skal fremover fortsette å stille krav overfor leverandørkjeden.

– Fremover prioriteres det å sikre kunnskap om forhold bakover i leverandørkjeden. Våre leverandører skal etterleve prinsipper for bærekraftig forretningspraksis, som dekker grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, antikorrupsjon, dyrevelferd og miljø.

Her finner du Bærekraftsrapporten for 2021 i sin helhet

Administrerende direktør Leif Gunnar Belsvik roser medarbeidere og samarbeidspartnere for solid innsats gjennom pandemien.

BærekraftArild Ommedal