Nor Tekstil Ålesund - et kvalitetsvaskeri

De hygieniske kravene til tekstilbehandling og smittevern er svært viktige for Nor Tekstil, men også for bransjen ellers. Som en sentral del av bransjestandarden kreves det i stor grad dokumentasjon på tilfredsstillende hygienekvalitet. Alt dette følges opp gjennom godkjenninger, sertifiseringer og eksterne revisjoner utført av Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn (NVK).

Denne uken var de på besøk på vårt vaskeri i Ålesund i forbindelse med oppfølging av hygienekrav for vaskerier som behandler næringsmiddeltøy.

Et vaskeri med historie

Vaskeriet som ble etablert i 1955 har vert i gjennom store forandringer siden den tid. De første årene ble tekstiler levert med sykkel rundt omkring i Jugendbyen. Fire år senere ble det kjøpt en Ford Taunus som skulle håndtere logistikk og transport. I 1970 ble vaskeriet flyttet fra Ålesund sentrum til Fremmeholen i Spjelkavika og en langtidsavtale med Åse sykehus ble etablert. Siden den gang har vaskeriet hatt en formidabel vekst og i 2005 ble de en del av Nor Tekstil-eventyret.

I dag er vaskeriet et rent MMA-anlegg (Matter, Mopper, Arbeidstøy) med et omfattende distribusjonsnettverk som spenner seg helt fra Ålesund, opp til Namsos og ned til Gjøvik. Dette tilsvarer en rekkevidde på over 500 kilometer, hvor 13 biler er fordelt på ulike kjøreruter. Tilhørende vaskeriet er det 30 ansatte som er fordelt i Ålesund, Trondheim, Levanger, Otta, Biri og Molde. I tillegg har de til sammen 14 vikarer som bidrar ved behov. Vaskeriet er et av Nor Tekstil sine største vaskerier med mange tusen kunder og leveringspunkter.

Eneste i landet

Næringsmiddelbedrifter har over flere år hatt sterkt fokus på kvalitetsstyring og dette er også svært viktig for profesjonelle vaskerier som vasker tøyet til disse bedriftene. Alt er regulert i en bransjestandard som sikrer en felles forståelse for hvilke krav som vil sikre hygienen ved behandling av næringsmiddeltøy ved et vaskeri. I tillegg finnes det tilsvarende sertifiseringer for andre typer tøy. Deriblant helsetøy som vårt vaskeri i Ålesund allerede er sertifisert for.

Sertifikatet viser at vaskeriet har et velfungerende system for risikoanalyse og kontroll av hygienekvalitet. Det viser også at avdelingen tilfredsstiller de mikrobiologiske og tekniske hygienekravene i bransjestandarden. Det vi er ekstra stolt over er at vi er det eneste vaskeriet i Norge som er godkjent til å kjøre helsetøy, næringsmiddeltøy, arbeidstøy, matter og mopper på samme vaskerør.

Jeg trodde ikke det skulle gå, men dere har motbevist det. Dere er vaskeri nummer 6 i rekken. Det er andre vaskerier som er godkjent og produserer MMA, men det er kun dere som har det på samme produksjonslinje
— Jan Tore H. Gunnarsen, Daglig leder Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn
RABC Ålesund.JPG
Kristian Løseth