Bærenett for Bærekraft

Sentralt i Nor Tekstil sin strategiplan står tekstilkjærlighet, og derfor er vi opptatt av å forlenge levetiden til våre tekstiler. I høst har vi jobbet med et prosjekt for å gi kasserte helsekitler nytt liv, i form av bærenett. Vi har knyttet til oss lokale produsenter som bidrar positivt til sysselsetting og arbeidsinkludering. På denne måten får tekstilene nytt liv, samtidig som Nor Tekstil bidrar til å skape arbeidsplasser. Dette er Bærenett for Bærekraft. .

Fra helsekittel til bærenett

Det finnes opp mot én million helsekitler i omløp blant våre kunder. Helsesektoren har strenge krav til hygiene, og når plagget ikke lenger møter kundens kvalitetskrav må det kasseres. Men tekstilene kan gjøre nytte på andre måter. Våre vaskerier i ulike deler av landet har hjulpet til med å samle inn kasserte helsekitler i alle farger og størrelser for å gi de nytt liv.

Målet med prosjektet er at tekstiler som kunne blitt avfall heller får nytt liv, og dette er i tråd med vår sirkulære tankegang
— Therese Svortevik, prosjektleder Bærenett for Bærekraft

Vi ønsker å gi tekstiler økt levetid. I dette prosjektet er det helsekittelen som har blitt redesignet om til bærenett.

Disse tre engasjerte damene har i høst jobbet med prosjektet “Bærenett for Bærekraft”. Til venstre Therese Svortevik, Brit Sande og Silje Sunde.

– Målet med prosjektet er at tekstiler som kunne blitt avfall heller får nytt liv, og dette er i tråd med vår sirkulære tankegang sier en engasjert Therese Svortevik, som er kundeservicekonsulent ved hovedkontoret i Florø. Sammen med Brit Sande, Key Account Manager, og Silje Sunde, leder prosjekt konsern, har hun vært drivende for prosjektet.

Bærenettet er designet av Florøjenta Christine Fure Schwarz.

Spennende oppdrag for Silke & Dynamitt

Bærenettet er designet av Florøjenta Christine Fure Schwarz, som driver Silke & Dynamitt , og har gitt ut flere bøker om redesign. – Jeg synes det var et utrolig spennende oppdrag å få, og er fornøyd med resultatet, sier Christine.

Bærenettet forteller en historie

Hver kittel har sin historie og hvert bærenett er derfor unikt. Inne i bærenettet fins det en QR kode som eieren kan skanne for å lese mer om plaggets historie og hvordan det ble til. I første omgang vil bærenettene være aktuelle som gaver på messer og kundebesøk. – Men vi har opplevd stor etterspørsel allerede, spesielt fra folk som jobber i helsebransjen. Derfor har vi også lagt ut et begrenset opplag til salgs på vår nettbutikk jobbpartner .

Bidrar til positiv sysselsetting, inkludering og integrering

Produksjonen av bærenettene gjøres av ulike virksomheter som bidrar positivt til sysselsetting, inkludering og integrering. Nor Tekstil har knyttet til seg Studio Nor, som er etablert på Nesodden av syriske Safi Alhamsi, Sisters in Business i Asker, som skaper arbeid for kvinner med innvandrerbakgrunn, og Uniformpartner i Selje som samarbeider med ASVO Måløy. ASVO Måløy er en vernet bedrift som sysselsetter personer med nedsatt arbeidsevne. Slik har prosjektet flere lag av bærekraft i seg. – Vi håper at de som bruker vårt bærenett tenker over historien til plagget, og at også de er med på å forlenge levetiden til tekstilen. Slik kan vi bidra til å overføre vårt fokus på gjenbruk og bærekraft til andre, sier Therese.

Therese på besøk hos Studio NOR på Nesodden, her sammen med Yamen og Safi.

På sikt ønsker Nor Tekstil å utvide prosjektet ved å redesigne også andre typer kasserte tekstiler til nye produkter. - Vår visjon er å bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice, og prosjektet er helt i tråd med dette, avslutter Svortevik.

Therese Svortevik