Hittegods i Nor Tekstil

Har du vært uheldig å sende med verdifulle gjenstander til vask? Da er du ikke alene! Nor Tekstil mottar mange henvendelser hver dag fra våre kunder som har vært uheldige og mistet personlige eiendeler. Alle våre avdelinger har gode rutiner for håndtering av hittegods som er funnet og som bidrar til at mye av dette kommer til rette. Dessverre er det også en del som ikke blir funnet og må anses som tapt.       

Vaskerør store som busser

Mange blir litt overrasket når de tar kontakt med oss og får vite at vaskeriet ikke består av mange konvensjonelle vaskemaskiner tilsvarende slik en har hjemme, men store industrielle vaskerør med kapasitet til flere tonn tøy per vask. Vi ønsker derfor å gi et innblikk i hva som foregår i produksjonen, og hvorfor det kan være svært vanskelig å finne igjen gjenglemte gjenstander.  

Når tøyet som skal vaskes kommer tilbake til vaskeriet blir det først sortert og klargjort for vask. Noen av våre anlegg har røntgenskannere som kan plukke ut tøy som inneholder gjenglemte ting, mens på noen av våre mindre anlegg går vi igjennom tøyet manuelt og sjekker grovt over om det ligger gjenstander i lommer eller blant tøyet. Tøyet blir så matet inn i et vaskerør som består av 15 ulike kammer og med et filter på en størrelse som en liten bil. Når tøyet er ferdig vasket blir det tørket, behandlet og pakket før det blir sendt ut til kunden igjen.

I hovedsak bli gjenglemte eiendel funnet før tøyet blir vasket. Når tøyet først går til vask blir sannsynligheten til å finne igjen eiendeler betydelig mindre. I den grad noe blir funnet så er det litt flaks!

Lofilter etter vask. Her er det dessverre ikke lett å finne igjen mistet eiendeler.

Mange henvendelser

På det nasjonale kundesenter til Nor Tekstil så mottar de over 2000 henvendelser hvert år på kunder som har glemt igjen personlige eiendeler i arbeidstøy. Karete Eltvik, kundeservicekonsulent på kundesenteret til Nor Tekstil, snakker med kunder som etterlyser eiendeler stort sett hver dag. Mange spør også om gode råd på hva de skal gjøre når de har mistet eiendeler.

Det beste rådet vi kan gi til våre kunder er å unngå og glemme igjen eiendeler i arbeidstøyet
— Karete Eltvik, kundeservicekonsulent Nor Tekstil

- Det beste rådet vi kan gi til våre kunder er å unngå og glemme igjen eiendeler i arbeidstøyet, sier Karete! Særlig gjelder dette gjenstander med høy verdi som ringer, smykker, mobiler, klokker med mer. Dette bør ligge igjen i garderobeskapet ditt om du har tilgang til det. Ha også det som fast rutiner at alle lommer sjekkes før tøyet sendes til vask. Da vil du mest sannsynligvis unngå å miste verdifulle eiendeler, forteller Karete.

- Om uhellet først er ute og du oppdager dette tidlig, så bør du sjekke blant skittentøyet hvor du har levert det inn om du har mulighet til det. Dette høres kanskje ut som en håpløs oppgave, men det er vel verdt et forsøk! Dersom tøyet er sendt inn til vask må du etterlyse det så tidlig som mulig, avslutter Karete.

Nyttige lenker:

Les mer om hittegods her

Skjema for etterlysning av hittegods

Bjørn Erik Kringstad