Mongstad er blitt Svanemerket

Det er 31 svanemerkede vaskerier i Norge. Av disse 31 er over halvparten av vaskeriene tilhørende Nor Tekstil. Dette er med suveren margin helt i særklasse i vår bransje. Siste vaskeri ut med lisens til å kunne kalle seg svanemerket er vår avdeling på Mongstad.

Svanemerket omtaler seg som en ikke-kommersiell merkeordning. De fungerer derfor som en nøytral tredjepart og er en offisiell og anerkjent miljømerkingsordning for ulike typer varer og tjenester. Svanemerket er derfor en del av den offentlige verktøykassa for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter, redusere miljøskader og for å stimulere til grønn innovasjon og vekst i næringslivet. Lisens for svanemerking kan gis til varer og tjenester innenfor bransjer og områder som det er utarbeidet kriterier for. Ordningen ble opprettet av Nordisk Ministerråd i 1989 og gjelder for hele Norden.

Vil bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice

Vår uttalte visjon er at vi skal bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice. Visjonen er forankret i en tydelig ambisjon fra selskapets styre, eiere og ledelse om at Nor Tekstil sin verdiskapning og utvikling skal skje på en ansvarlig måte som respekterer mennesker, samfunn og miljø. Hele selskapet har siden 2008 vært miljøsertifisert etter ISO14001.

I skrivende stund har Nor Tekstil 16 av totalt 31 Svanemerkede vaskerier i Norge. Et Svanemerket vaskeri har lavt energiforbruk og oppfyller strenge krav til bruk av vaskemidler. I 2021 kom totalt 87% av produksjonsvolumet til Nor Tekstil fra Svanemerkede vaskerier, som er godt over selskapets mål på 80%. Med dette befestet Nor Tekstil sin posisjon som den mest miljøvennlige og bærekraftige tekstilservicevirksomheten i Norge.


Svanemerket - viktig for Nor Tekstil, kundene og miljøet

Jeg kan stolt fortelle at Mongstad nå er blitt Svanemerket vaskeri, dette er noe hele teamet har jobbet hardt for, forteller en særdeles fornøyd driftssjef Sebastian Belsvik.

Det har vert en lang og spennende prosess for å bli Svanemerket, vi har gjort store grep med å håndtere avfall, noe som er litt mer omfattende siden Mongstad er et vaskeri som håndterer matter, mopper og arbeidstøy. Svanemerket stiller livssyklusbaserte miljøkrav og vurderer alle relevante miljøproblemer som kan oppstå ved uttak av råvare, under produksjon, under bruk og til produktet ender som avfall eller som del av nye kretsløp. Derfor er vi ekstra glade for at vi kan slå oss på brystet å si at vi er nå Svanemerket, smiler Sebastian.

Vi er veldig stolt av å ha blitt et Svanemerket vaskeri, dette er noe hele teamet har jobbet hardt for.
— Driftsjef Nor Tekstil avd Sebastian Belsvik
BærekraftTherese Svortevik