Nok et Svanemerket vaskeri

I skrivende stund finnes det 20 svanemerkede vaskerier i Norge. Av disse 20 er halvparten av vaskeriene tilhørende Nor Tekstil. Dette er med suveren margin helt i særklasse i vår bransje. Siste vaskeri ut med lisens til å kunne kalle seg svanemerket er vår avdeling på Berger ved Skedsmokorset i Oslo.


svane2_Width_448.jpeg

Svanemerket

Svanemerket omtaler seg som en ikke-kommersiell merkeordning. De fungerer derfor som en nøytral tredjepart og er en offisiell og anerkjent miljømerkingsordning for ulike typer varer og tjenester. Svanemerket er derfor en del av den offentlige verktøykassa vi har for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter, redusere miljøskader, og for å stimulere til grønn innovasjon og vekst i næringslivet. Lisens for svanemerking kan gis til varer og tjenester innenfor bransjer og områder som det utarbeidet kriterier for. Hensikten med svanemerking er blant annet at det skal være enklere for forbrukere og innkjøpere å velge miljøvennlige varer og tjenester.

Ordningen ble opprettet av Nordisk Ministerråd i 1989 og gjelder for hele Norden.

Fokus på miljø og bærekraft

Nor Tekstil har vi som mål at minst 80 % av alt produksjonsvolum skal komme fra svanemerkede vaskerier. Dette er et mål vi er innenfor med god margin med våre 10 svanemerkede vaskerier rundt om i Norge. Vår avdeling  i Oslo er et av verdens mest høyteknologiske og miljøvennlige vaskerier. Vaskeriet, som leverer tekstiler til våre hotellkunder i Oslo og østlandsområdet, ligger strategisk plassert i Skedsmo kommune, på aksen Oslo sentrum – Oslo Lufthavn, Gardermoen. Dette gir en meget effektiv logistikk og kort transportavstander til de store kundene i dette området.

Nor Tekstil avdeling Oslo

Vaskeriet var helt nytt i 2018 og har rekordlavt forbruk av vann og energi. Her er det lagt vekt på å ta i bruk den nyeste tilgjengelige teknologi for vaske- og tørkeprosesser, og for gjenbruk og gjenvinning av vann og energi. Det fremstår derfor som helt i verdenstoppen når det gjelder miljømessig fotavtrykk. Det at vaskeriet er svanemerket først ett år etter at det åpnet handler mest om å kunne vise til historikk med god og miljøvennlig drift. Hvert tredje til femte år stammer svanemerket inn kravene for å stimulere til utvikling blant de som ønsker å være svanemerket. Vårt vaskeri på Berger er som et av få vaskerier svanemerket etter siste norm, det som omtales som versjon 4.0.

Morten Bodding, som er driftssjef ved vaskeriet i Oslo, er en mann med lang erfaring fra bransjen. Han har til sammen 19 år i vaskeribransjen, og har jobbet i Nor Tekstil siden 2017. Ikke alle kan skryte av at de har vært med på å åpne et topp morderne vaskeri som er verdensledende på teknologi. Les mer om at vaskeriet tiltrekker seg interesse fra hele verden her.

Morten.jpg

Det at vi nå er svanemerket er en hyggelig annerkjennelse på at vi holder et høyt nivå når det kommer til miljø, energieffektivitet og klimapåvirkning”.

- Morten Bodding, Driftssjef Nor Tekstil avd Oslo

Klikk her for å lese mer og se alle vaskerier som er svanemerket i Norge. Fremover har vi i Nor Tekstil forventninger om at enda flere av våre avdelinger skal være godkjent og svanemerket i løpet av 2019. Følg med videre!

Kristian Løseth