Tekstiler fra Florø til utviklingsland

Helt siden starten av 90-tallet har Nor Tekstil levert tekstiler til en rekke utviklingsland. Ester Belsvik, som er en av grunnleggerne til Nor Tekstil, har siden første utsending hatt et brennende engasjement for dette prosjektet. Tøyet er blitt sendt til destinasjoner i Øst-Europa, Asia og Afrika gjennom et samarbeid med veldedighetsorganisasjonene New Life og Ropet om Hjelp.

Gjenbrukstekstiler av høy kvalitet

Tøyet som blir sendt sørover er tekstiler av høy kvalitet. Dette er tøy som holder norsk standard, men som av ulike årsaker ikke kan bli brukt av våre kunder. Tøyet som doneres kan for eksempel være sengetøy som en oljeplattform skal bytte ut i forbindelse med endring av personell. Det kan også være hotellgjester med barn hvor barna har tegnet med vannfast tusj på lakenet. Dette er tøy som er fullt brukbart og istedenfor å kassere det, så donerer vi det til noen som trenger det. Dersom tøyet til Nor Tekstil ikke kan brukes, så blir det kassert på en forsvarlig måte.

ropet6.jpg

Baktanken med prosjektet er å hjelpe dem som trenger det aller mest, samtidig som at tøyets levetid skal bevares og potensielt svinn reduseres. Ester, som er blant landets fremste fagpersoner på området, har både fagbrev og mesterbrev i vaskerifaget. Hun har hatt et stort fokus på å utvikle smarte og gode løsninger for å få tøyet transportert til utviklingslandene uten at det skal bli dyrere enn å kjøpe nytt tøy.

Bilde: Ester Belsvik fremfor en av lastebilene som sender tekstiler fra Florø.

Fra Florø til Utviklingsland

Tøyet blir fraktet fra Nor Tekstil sitt hovedkontor i Florø til et sentrallager på Ørje. Dette blir gjort med hjelp av Larsen Transport, som er et lokalt transportselskap. Fra Florø sender vi alt fra sengetøy som laken, putetrekk, dynetrekk og håndklær til pasientbekledning som kitler, bukser og legefrakker.

Tekstilene som er blitt sendt med New Life er i det siste blitt fraktet til Øst-Europa og Kenya. I en periode ble det sendt store mengder pasienttøy til et stort sykehus i Radomsko, Polen. Gunnar Nilsen i New Life forteller at legepersonellet på sykehuset ble overbegeistret over kvaliteten på tøyet og at Overlegen på sykehuset ble så begeistret at han gråt av glede.

Tøyet som er sendt med Ropet om Hjelp har de siste tre årene blitt sendt til nord-Irak. Tøyet blir sendt i containere til Hamburg og videre med båt til Tyrkia. Deretter blir det fraktet i lastebiler til Kurdistan og plassert i et lager, før det blir distribuert til førskoler, barneskoler, samt enkeltprosjekter og utdeling av klær til fattige familier.

Vi i Nor Tekstil er stolte av å kunne bidra til et mer bærekraftig og miljøvennlig samfunn, både i og utenfor Norge.

Bilder hentet fra Ropet om Hjelp sin Facebook. Les mer om NewLife og Ropet om Hjelp.

Kristian Løseth